Злоупотребата с алкохол може да причини безброй неприятни инциденти

 

 

   Злоупотребата с алкохол може да причини безброй неприятни инциденти като падане, загуба на контрол и сбиване, а шофирането в нетрезво състояние може да завърши с далеч по-неприятни последствия от глоба и отнемане на шофьорската книжка. За това не позволявайте, прекалената консумация на алкохол, да помрачи коледните ви и новогодишни празници.

 

   Едни от най-опасните и нерядко смъртоносни комбинации са големите количества алкохол придружени с употребата на марихуана, синтетични наркотици и други медикаменти.

   Главоболие и световъртеж, болки в мускулите, отпадналост, жажда, гадене или повръщане, зачервяване на очите, повишена чувствителност към светлина и шум, влошено качество на съня, намалена трудоспособност, повишена телесна температура, потене, тремор, сърцебиение като израз на повишения тонус на симпатиковата нервна система са самочаст от симптомите след употребата им.

 

   След бурна нощ, във весела компания и прекалената консумация на твърд алкохол няма как да не се събудите сутринта с махмурлук.

   Вероятността тялото ви да се обезводни е голяма, защото алкохолът е мощен диуретик и е основен фактор за учестена диуреза (отделянето на урина). Когато загубата на течност чрез урината не се компенсира с прием на достатъчно вода, организма се обезводнява, а именно дехидратацията причинява главоболие, световъртеж, непоносимост към светлина и силен шум.

 

   Може да ви се гади и повръща да имете болки в корема , които са провокирани от възпалението на лигавицата на стомаха, причинено от алкохола. Освен това той забавя изпразването на стомаха, което също може да обуслови гадене и повръщане.

 

   При консумация на спиртни напитки пада нивото на кръвната захар, защото разграждането на алкохола е процес с висока интензивност, който блокира производството на глюкоза и повишава нивото на млечната киселина, предизвиквайки ацидоза. Тъй като глюкозата е основен източник на енергия за мозъка, ниската кръвна захар предизвиква отпадналост, мускулна слабост, понижена трудоспособност, невъзможност за концентрация.

 

   Как да се предпазим от махмурлук?

  • Не пийте на гладен стомах. Яденето, особено на по-мазни храни забавя абсорбцията на алкохола в стомаха и по този начин организмът разполага с малко повече време, за да осигури разграждането му.
  • Поемайте течности. Пиенето на много вода и плодови сокове ще намали обезводняването и ще запази високото ниво на глюкозата в кръвта.
  • Не смесвайте различните видове алкохол.
  • Най-сигурния начин да се предпазите от махмурлука, е просто да не пиете или да пиете бавно и умерено.

   Ето няколко съвета как да облекчим махмурлука.

   Консумация на вода, плодови сокове, богати на електролити течности, като подсолените маринати, супи, бульони възстановяват водния баланс в организма.

   Яжте по-лека храна. За предпочитане са сухарите, обикновените бисквити, препечени филии, ориз, банани. Добре е да избягвате тежки, мазни и пикантни храни, които могат да раздразнят стомашната лигавица.

   Може да изпиете една чаша кафе, то ще стесни разширените от алкохола кръвоносни съдове в мозъка. Но също така не трябва да прекалявате с него, защото то е диуретик и ще засили обезводняването на тялото.

   Има редица медикаменти, които също помагат за по-бързото справяне с махмурлука, но лекарите предупреждават, че аспиринът и нестероидните противовъзпалителни средства, като Аулин, Пироксикам допълнително оказват неблагоприятен ефект върху стомашната лигавица и нарушават защитните механизми спрямо солната киселина.

   Дори и да няма сериозни последствия, прекаленото пиене със сигурност гарантира ужасен махмурлук на следващата сутрин. Не забравяйте, че може да се забавлявате достатъчно добре и без да прекалявате. Все пак трябва да останат и хубави спомени, от вечерта!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Венцислав Димитров

lifestyle@diabetnews.bg

Diabetnews.bg 2012

Източник: tialoto.bg/ plus.bg

Публикациите в този сайт не са предназначени за диагностика, лечение, предотвратяване на диабет или друго заболяване. Материалите са предназначени за информационни цели и не заменят или отменят съветите, предоставени от вашия лекар или друг медицински специалист. Вие не трябва да използвате информацията, съдържаща се тук, за диагностика или лечение на здравен проблем или заболяване, също и предписване на лекарства.


« Назад към всички публикации